Bezuinigen met beleid

Fors bezuinigen op zorg, welzijn, sport, cultuur en educatie en toch de belangrijkste ondersteuning van burgers in stand houden. Dat is de uitdaging waar de gemeente Purmerend voor staat. Onder het motto Bezuinigen met Beleid ging ze een traject in met alle partners in Purmerend die daarvoor nodig zijn. Niet alleen de instellingen die nu subsidie ontvangen, maar ook de burgers zelf, ondernemers en andere partners werden betrokken.

In een kort en krachtig proces bracht de gemeente met maatschappelijke partners het huidige aanbod in beeld en besprak men hoe met minder geld de juiste dingen gedaan kunnen worden. Kijkend vanuit de maatschappelijke opgaven en vanuit de verschillende groepen Purmerenders. Een spannend proces, waarin ook de burger werd betrokken in een kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Burgers werden geïnterviewd over de (extra) steen die zij bereid zijn bij te dragen om te zorgen dat iedereen in Purmerend kan blijven meedoen. Niet alleen financieel, maar ook in termen van aandacht en zorg, als vrijwilliger en mantelzorger. In lijn met de filosofie van 7Zebra’s is het de opdrachtgever zelf die met een collegiaal team en met de betrokken bestuurders de sessies leidt en dus zichtbaar is. Wij gaven onze opdrachtgever de aanpak en werkvormen in handen en trainen alle betrokkenen in ‘durven doen’.

Op de projectpagina http://www.purmerend.nl/subsidie zijn alle resultaten van het traject te vinden, inclusief het maatschappelijk beleidskader zoals dat nu bij de raad ligt te besluitvorming. 
Inmiddels is de tweede fase van het traject van start gegaan. In deze fase zijn vooral de maatschappelijke instellingen aan zet. Aan hen is gevraagd om een gezamenlijk aanbod per maatschappelijke opgave te formuleren. De gemeente heeft hierbij een ondersteunende rol. Uiterlijk 1 mei 2012 leveren de instellingen hun aanbod aan, waarin ook rekening is gehouden met de bezuiniging van 1,2 miljoen euro op maatschappelijke subsidies.

Maar wat je vooral moet doen is het filmverslag van het traject bekijken. Het filmverslag is gemaakt door Shootlab Purmerend, een productiehuis in Purmerend voor (online) video en dvd waarbij jongeren meedraaien in een leerwerktraject en zo op weg worden geholpen richting een loopbaan. 
Er was behoefte aan het vastleggen van het traject omdat het een vernieuwende manier van werken is voor zowel gemeente als partner instellingen.

Oordeel zelf: http://vimeo.com/30122949

Dit bericht is geplaatst in 7Zebra’s in de praktijk, Inspirerende filmpjes met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Bezuinigen met beleid

  1. Suzanne Langeberg schreef:

    Nog even de goede link hierbij http://www.purmerend.nl/subsidie . Zonder s erachter dus!

    En dat durven doen geeft enorme energie bij alle betrokkenen. Dus dat blijven we vooral zo doen! Inspirerende coaching door 7zebra’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *