Doe en ervaar het zelf – nieuwsbrief #1 2019

Zijn waar het gebeurt. In de klas, op het pleintje bij de buurtsuper, in de rij bij de voedselbank, in de Soos, bij mensen thuis. Nieuwsgierig zijn naar de verhalen van diegenen waar het om gaat. Jongeren bij wie de thuissituatie ingewikkeld is, ouderen die thuiswonen met zorg, inwoners die vertellen over hun omgeving en soms boos zijn over wat ze zien gebeuren. In gesprek met vrijwilligers en professionals die echt weten wat zich afspeelt in de wijk, de buurt en achter de voordeur. Het lijkt logisch. Maar heb jij een onbevangen blik en lef om het anders te doen? 7Zebra’s maakt het vanzelfsprekend om ‘het bureau’ te verlaten. Om zelf te ervaren hoe dat wat is bedacht, uitpakt in de praktijk. Het ‘doe en ervaar het zelf’ begint natuurlijk bij onszelf.

Lees hier de nieuwsbrief! 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Zélf iets betekenen voor jongeren

Tijdens ons verjaardagsfeest eind 2017 – 7 jaar 7Zebra’s – kregen wij van onze gasten als opdracht mee om onze energie en expertise te richten op de jeugd. We kozen voor een focus op gewone jongeren die opgroeien in een problematische thuissituatie. We doken in de cijfers en ontdekten dat het om een aanzienlijke groep gaat:

 • Bijna 1 op de 4 kinderen/jongeren heeft een ouder met een ziekte, verslaving of beperking;
 • 577.000 kinderen hebben een ouder met een psychisch probleem of verslaving; dat is 17% van de kinderen. Hiervan zijn 423.000 kinderen 12 jaar of jonger;
 • 31.000 kinderen staan onder toezicht of voogdij, waarvan 9.000 uit huis geplaatst zijn. Dat is 2 x zo veel als 10 jaar geleden;
 • 119.000 kinderen worden elk jaar mishandeld, 50 kinderen overlijden daaraan;
 • 60% van de zonen en 50% van de dochters van criminelen komt zelf in aanraking met justitie;
 • Maar liefst 1 op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede, vaak met een alleenstaande moeder.
 • Een derde van alle kinderen krijgt met een (vecht)scheiding te maken.

Met het gespreksmateriaal in de hand spraken we een flink aantal (ervarings)deskundigen. Het leidde tot een analyse van de meest genoemde brandpunten, waardoor het moeilijk is om deze groep jongeren te helpen:

 • De fysieke leefomgeving waar deze jongeren in opgroeien zet hen vaak al op achterstand.
 • De groep is onvoldoende in beeld.
 • Het aanbodgerichte systeem heeft een aanzuigende werking.
 • Er is onduidelijkheid over wiens taak het is om deze jongeren te helpen en waar dat van betaald moet worden.
 • Jongeren van deze leeftijd willen autonomie en laten zich moeilijk helpen.

 

De 20 deelnemers bespraken deze brandpunten en hoe zij hun talenten en netwerk kunnen inzetten om deze groep jongeren te helpen. Lees de impressie van deze middag, inclusief onze analyse. 

Er kwamen al verschillende initiatieven uit voort, zoals het KookLab van Leontien en Ruud, een jongerendiner waar jongeren vanaf een jaar of 16 kunnen aanschuiven om met elkaar te koken en te praten over hoe zij proberen op eigen benen te staan. En de regelreksessie die Boukje met Yvonne organiseert, waarin zij verkennen welke regels met name in de weg zitten bij de ondersteuning van deze jongeren.

Geplaatst in 7Zebra’s in de praktijk, Inspirerende publicaties, Wat vindt 7Zebra's? | Een reactie plaatsen

Durven!

Column van Marte Kappert

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Pippi Langkous is één van 7Zebra’s superhelden. Zij blinkt uit in uitproberen, nieuwe wegen inslaan en durven doen wat je nog niet gewend bent. Pippi staat daarmee voor verandering en lef. Verandering van routines en samenspel tussen bewoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden. Zoals we die als Zebra’s steeds tegenkomen in onze opdrachten. Met een lef, dat onze kinderen heel gewoon vinden.

Met bewondering kijk ik deze dagen naar de organisatoren van Youth4Climate. Dila, Caya, Romy, Stijn, Damien en Pieter durven! Zij staan voor wat ze belangrijk vinden en nemen hun verantwoordelijkheid. Hun intrinsieke overtuiging bracht begin februari ruim 15.000 scholieren op de been. Ze vinden dat we in Nederland te weinig doen om de klimaatdoelstellingen te halen en roepen de regering op meer te dóen, in plaats van praten.

Foto: @youthforclimatenl op Instagram. Demonstratie Malieveld, Den Haag.

Het lef van Youth4Climate blijkt ook uit de durf om zichzelf te blijven, te weten wat je waard bent. Ze zijn zich bewust van weerstand en gemorrel aan hun positie. Van het minachtende commentaar op de hamburger die een aantal scholieren ging eten na afloop van de demonstratie. En van de milieuorganisaties die proberen de organisatoren voor hun eigen doelen te winnen. De organisatie vertrouwt op haar eigen visie, en wijkt hier niet van af.

Maar bovenal blijkt hun lef uit het feit dat de organisatoren zich niet gelijk conformeren. Na hun gesprek met de premier en minister gaven ze toe dat ze zich in eerste instantie wat hadden laten imponeren door die mannen in het torentje, en de camera’s die op hen waren gericht. Dat veranderde toen ze hun aantekeningen er nog eens op na lazen. Ze voelden zich eigenlijk helemaal niet serieus genomen: de regering neemt haar verantwoordelijkheid niet.

 • Het zélf doen, en niet anderen de kastanjes voor je uit het vuur laten halen.
 • Positie durven innemen, óók als dat weerstand of onzekerheid oproept.
 • Het anders dóen, en niet alleen praten over hoe het anders moet.
 • En je eigen koers steeds opnieuw weer uitzetten, ook als je even afgeleid was.

Doe en ervaar het zelf, zo noemen we dat in onze streepjescode: Zo breng je verandering teweeg!

Geplaatst in Wat vindt 7Zebra's? | Een reactie plaatsen

In gesprek met ouderen in Schiedam en Vlaardingen

Hoe is het om ouder te worden in Schiedam en Vlaardingen? Wat streven beide gemeenten na als het gaat om het welbevinden van hun oudere inwoners? Wat doen de gemeenten zelf en met andere partijen om te bevorderen dat oudere inwoners kunnen blijven meedoen in hun gemeenschap? Hoe pakt dit in de praktijk uit; wat gaat goed en wat zou er volgens ouderen en betrokkenen anders, of beter kunnen?

De rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen wil deze vragen beantwoord krijgen. Met als doel om de gemeenteraden inzicht te bieden in hoe het is om ouder te worden in Schiedam en Vlaardingen en hen handvatten te bieden voor hun kaderstellende rol bij het vaststellen van de nota’s Wmo/sociaal domein. Zebra’s is gevraagd dit onderzoek met en voor de rekenkamercommissie uit te voeren. Een belangrijk deel van het onderzoek zijn de gesprekken met ouderen en hun helpers over aspecten die er voor hen toe doen om zo lang mogelijk maatschappelijk te participeren en zelfredzaam te zijn. Zo trokken wij en een aantal reporters er onlangs een aantal dagen op uit om gesprekken te voeren bij de Soos, inloopbijeenkomsten van ouderen, vrijwilligers, verpleegkundigen, de Voedselbank en andere plekken. Met als gespreksinstrument de Cirkel van Welbevinden.

We hebben veel persoonlijke en indringende gesprekken gevoerd, en deze hebben diepe indruk op ons gemaakt. Door de verhalen van ouderen op te halen, zijn de grootste kansen en belangrijkste zorgen in beeld gekomen. In de komende Verdiepingssessies met betrokken organisaties en ervaringsdeskundigen gaan we onze analyse aanscherpen om te komen tot concrete verbeterpunten.

Meer weten? Neem contact op met Margot.

Geplaatst in 7Zebra’s in de praktijk | Een reactie plaatsen

Inspiratie in je brievenbus!

Auteur: Marleen (vliegende Zebra)

Overland reizen is voor Roderick en mij het ultieme ervaren: door met onze eigen camperbus de wereld te ontdekken kleuren wij ons beeld van de wereld. De ontmoetingen met mensen, andere culturen en onverwachte omstandigheden zorgen voor een warm en kleurrijk plaatje.  De inspirerende ervaringen delen wij via o.a. onze website en social media. Maar nu ook via een ouderwetse kaart per post!

Word jij blij van af en toe een echte kaart in je brievenbus? Wij starten onze fotokaarten abonnement weer. Iedere maand een kunstwerkje in je brievenbus, verzonden vanaf een postkantoortje ergens op deze wereld. Inclusief bijzondere postzegels. En het mooie is: je helpt ons om inspirerende verhalen te blijven delen van mensen die niet de gewone route in het leven kiezen. En ook: over de mooie plek die deze wereld daadwerkelijk is!

Wil je weten hoe je deze kaarten in jouw brievenbus kunt ontvangen? Kijk op: www.circumbendibus.org/join .

Geplaatst in Inspirerende publicaties, Uncategorized | Een reactie plaatsen

De Toekomst is NU – nieuwsbrief #3 2018

Morgen betekent voor 7Zebra’s vandaag: hoe ziet de situatie er straks uit als wensen werkelijkheid zijn geworden? En: wat is er Nu nodig voor die Toekomst? Iedere opdracht beginnen we met het einde voor ogen. Want weten waar je naartoe werkt geeft richting, focus en enthousiasme. 7Zebra’s helpt opdrachtgevers  bouwen aan de sociale toekomst, met speciale aandacht voor jongeren die het moelijk hebben. Dat doen we ook voor de fysieke toekomst, die sterk in beweging is door de omgevingswet. In deze nieuwsbrief vertellen wij je daar graag meer over!

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Kudde op zoek naar Zebra’s!

Ben jij of ken jij een ervaren ZZP’er die maatschappelijke projecten leidt of ondersteunt? Die graag in kuddeverband wil werken op een manier die aansluit bij onze streepjescode? Lees dan deze wervingsflyer

Geplaatst in Uncategorized, Wat vindt 7Zebra's? | Een reactie plaatsen

Hoe ziet Zwolle van morgen eruit?

Dat was de centrale vraag tijdens het Mijn Zwolle van Morgen festival dat wij mee uitdachten. Met een enquête onder 750 jongeren, die ook in woord en beeld hun toekomst weergaven. Met het doortrekken van de geschiedenis van Zwolle naar een duurzame toekomst. Met discussies over nijpende dilemma’s, een prachtig Ons Zwollelied dat ter plekke door de Zwolse singer-songwiter Karel J. Schepers werd gemaakt, locatiebezoeken op de fiets naar plekken waar die toekomst al voelbaar is, 3D straattekeningen en nog veel meer. Kijk zelf maar:

Geplaatst in 7Zebra’s in de praktijk, Inspirerende filmpjes, Uncategorized | Een reactie plaatsen

Op Expeditie O voor de Omgevingswet

Ook in Harderwijk draait het om een manier van werken volgens de Omgevingswet. De gemeente Harderwijk is op Expeditie O. Wij ondersteunen het ReisburO en de expeditieteams. De deelnemers aan het 1e team zijn uit de hoge hoed getrokken. Hun opdracht is om binnen en buiten de gemeente uit te vinden wat de betekenis is van de Harderwijkse kernwaarden Open, Ontspannen en Ondernemend in het licht van de Omgevingswet. Bekijk hier de routekaart van de expeditie O.

Geplaatst in 7Zebra’s in de praktijk, Inspirerende publicaties | Een reactie plaatsen

Vinden mensen dat zij in hun buurt, wijk, of dorp goed samen leven?

In Ede begeleidden we het proces naar vier gebiedsagenda’s met ontwikkelopgaven voor de  komende vier jaar. Heel veel wijkwerkers, bewoners, trainees, beleidsmedewerkers en raadsleden trokken erop uit om de verhalen te horen over goed samen leven. Hoe gingen we te werk? Lees het hier.

 

Geplaatst in 7Zebra’s in de praktijk | Een reactie plaatsen