Weet waar je aan begint – nieuwsbrief #2 2019

De tweede nieuwsbrief van 2019 heeft als thema het 7e streepje uit onze streepjescode: weet waar je aan begint. Lees meer over het belang van tussentijd (en tussenproducten), de uitbreiding van de kudde met drie nieuwe Zebra’s en hoe de sociale kaart een rollende steen werd door heel Nederland.

Nieuwsgierig? Lees hier de nieuwsbrief.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Ouder worden in Schiedam en Vlaardingen

Hoe is het om ouder te worden in Schiedam en Vlaardingen? Wat streven de gemeenten na als het gaat om het welbevinden van hun oudere inwoners? Wat doen zij zelf en met andere partijen om te bevorderen dat oudere inwoners kunnen blijven meedoen in de samenleving? Hoe werkt dit in de praktijk uit; wat gaat goed en wat zou er volgens ouderen en betrokkenen anders, of beter kunnen?

Dit hebben we met en voor de rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen samen met een groot aantal betrokkenen uit de steden onderzocht. Door middel van factfinding, gesprekken met ouderen en hun helpers in de stad en verdiepingssessies is een helder beeld ontstaan over hoe het is om ouder te worden in Schiedam en Vlaardingen, en wat het langer-thuis-wonen op de verschillende leefdomeinen voor ouderen betekent. Het onderzoek heeft geleid tot conclusies en aanbevelingen voor de raadsleden: om te betrekken bij het stellen van kaders, het nemen van besluiten en het volgen van ontwikkelingen die raken aan het welbevinden van ouderen. De eindproducten voor Schiedam en Vlaardingen zijn vormgegeven als interactieve pdf, met als kern de sociale wandelkaart met daarop de routes die ouderen lopen door de samenleving. Ook de conclusies en aanbevelingen zijn geplot op de wandelkaart. Bekijk kaarten met conclusies en aanbevelingen voor Schiedam en Vlaardingen, en de flyer die we maakten voor het onderzoek.

Foto: Ada Bovenberg werkte mee aan het onderzoek ‘Ouder worden in Vlaardingen’

Geplaatst in 7Zebra’s in de praktijk, Inspirerende publicaties | Een reactie plaatsen

Meedoen in Zeist

Sociale wandelkaart om cruciale prestaties te monitoren in het Sociaal Domein in Zeist

Mee kunnen doen is belangrijk voor een goed leven in Zeist. De gemeente wil dat haar inwoners gelijke kansen hebben op ontplooiing, talentontwikkeling, werk, leren, ontmoeten en ontspannen. Ongeacht hun achtergrond of inkomen. De Rekenkamer Zeist heeft het initiatief genomen om de gemeenteraad een handvat te bieden om te volgen hoe het staat met participatie in Zeist.

Het vertrekpunt was de ambitie om een handzaam instrument te ontwikkelen dat focust op de hoofddoelen die de gemeente nastreeft in het sociaal domein. In een dynamisch participatietraject met partners binnen en buiten de gemeente is door 7Zebra’s en de rekenkamer toegewerkt naar een sociale wandelkaart met een set cruciale indicatoren om de tien hoofddoelen van de gemeente te monitoren. Ook zijn aan de tien hoofddoelen cruciale prestaties verbonden: concrete activiteiten die het verschil (kunnen) maken voor inwoners van Zeist in termen van meedoen in de samenleving. Als deze activiteiten worden uitgevoerd, is de kans groot dat doelen worden behaald.

Met de sociale wandelkaart doet de rekenkamer een handreiking om doelen en prestaties in samenhang te volgen en erop te reflecteren. De wandelkaart beoogt daarmee ook een gespreksinstrument te zijn dat overzicht, inzicht en doorzicht kan gaan bieden in wat werkt en niet werkt. Niet alleen voor de raad maar voor iedereen die Zeist tot een plek maakt waar het veilig en stimulerend is om te leven. Bekijk de interactieve pdf en het filmpje dat de Rekenkamer Zeist er over maakte:

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berenbelletjes

Vliegende Zebra Marleen en Roderick reizen samen in hun camperbus door Azië. Dat is al een avontuur op zich, maar toch zoeken zij nog graag extra uitdaging op. Hun recept? Goed voorbereiden en je vervolgens laten leiden door het moment: “Juist het onbekende laat je kijken met frisse ogen en een open hart! En dan komen de mooiste dingen op je pad”. Lees hier over hun winterhike in de bergen van Japan.

In onze 20 jaar oude backpack pakken we een gasstelletje, eten voor 2 dagen, slaapzakken, matjes, een schep, en bovenal: genoeg warme kleding. Het is maart, maar de lente is nog steeds ver weg op Shiretoko; het uiterste noordoosten van Japan. Inmiddels reizen we al twee maanden met onze camperbus door een wit landschap met bevroren meren, drijfijs in de zee en meters hoge sneeuw langs de kant van de weg. Het is bijna niet te doen om van de paden af te gaan: en toch roepen de bergen ons. Juist op deze plek; ook wel het Einde van de wereld genoemd door de Ainu, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied.

We binden onze sneeuwschoenen op en gaan op pad voor een meerdaagse wandeling. Geen sporen voor ons: hier is al een tijdje niemand geweest. Gelukkig hebben we vooraf een kaart gedownload, zodat we onze weg in dit witte landschap weten te vinden. De bomen zijn zwaar van de sneeuw. En het is stil, heel stil. Het rinkelende belletje aan mijn tas dat de beren die langzaam wakker worden uit hun winterslaap moet waarschuwen, is onze vrolijke metgezel.

Met elke stap die we zetten zijn we een stukje verder van de toch al weinig bewoonde wereld hier. Onze zintuigen staan op scherp: we letten op sporen van dieren, luisteren of we ergens een beekje horen dat we zouden moeten volgen… Het onbekende en het op onszelf aangewezen zijn, maakt ons alert en opent onze ogen.

Hoe hoger we komen, hoe guurder het weer. De ijzige wind maakt sculpturen op de afzettingen en de bomen lijken bevroren in het landschap. Dit is wat ik mij bij Siberië voorstel. Met de beperkte aanwijzingen die we hebben, vinden we net voor het donker de hut.

De schep die we meenamen komt goed van pas: er ligt zo veel sneeuw voor de deur dat hij niet open kan. Na een tijdje scheppen kunnen we naar binnen. De hut is rommelig en basic, maar het voelt meteen als ons thuis. Er is een grote kachel, een stapel hout. Even later zitten we op de grond, rondom een brandend vuurtje. De verse sneeuw wordt een heerlijke warme kop thee en de aardappelpuree uit een zakje smaakt opeens bijzonder goed!

We staren in het vuur en horen enkel het smelten van de sneeuw op het dak door de plotselinge warmte. Geen telefoon, geen afleiding. Dit is leven!

Wil je het avontuur van Marleen & Roderick een klein beetje zelf meemaken? Bekijk dan het 360 graden filmpje op hun Facebook-page

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Doe en ervaar het zelf – nieuwsbrief #1 2019

Zijn waar het gebeurt. In de klas, op het pleintje bij de buurtsuper, in de rij bij de voedselbank, in de Soos, bij mensen thuis. Nieuwsgierig zijn naar de verhalen van diegenen waar het om gaat. Jongeren bij wie de thuissituatie ingewikkeld is, ouderen die thuiswonen met zorg, inwoners die vertellen over hun omgeving en soms boos zijn over wat ze zien gebeuren. In gesprek met vrijwilligers en professionals die echt weten wat zich afspeelt in de wijk, de buurt en achter de voordeur. Het lijkt logisch. Maar heb jij een onbevangen blik en lef om het anders te doen? 7Zebra’s maakt het vanzelfsprekend om ‘het bureau’ te verlaten. Om zelf te ervaren hoe dat wat is bedacht, uitpakt in de praktijk. Het ‘doe en ervaar het zelf’ begint natuurlijk bij onszelf.

Lees hier de nieuwsbrief! 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Zélf iets betekenen voor jongeren

Tijdens ons verjaardagsfeest eind 2017 – 7 jaar 7Zebra’s – kregen wij van onze gasten als opdracht mee om onze energie en expertise te richten op de jeugd. We kozen voor een focus op gewone jongeren die opgroeien in een problematische thuissituatie. We doken in de cijfers en ontdekten dat het om een aanzienlijke groep gaat:

 • Bijna 1 op de 4 kinderen/jongeren heeft een ouder met een ziekte, verslaving of beperking;
 • 577.000 kinderen hebben een ouder met een psychisch probleem of verslaving; dat is 17% van de kinderen. Hiervan zijn 423.000 kinderen 12 jaar of jonger;
 • 31.000 kinderen staan onder toezicht of voogdij, waarvan 9.000 uit huis geplaatst zijn. Dat is 2 x zo veel als 10 jaar geleden;
 • 119.000 kinderen worden elk jaar mishandeld, 50 kinderen overlijden daaraan;
 • 60% van de zonen en 50% van de dochters van criminelen komt zelf in aanraking met justitie;
 • Maar liefst 1 op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede, vaak met een alleenstaande moeder.
 • Een derde van alle kinderen krijgt met een (vecht)scheiding te maken.

Met het gespreksmateriaal in de hand spraken we een flink aantal (ervarings)deskundigen. Het leidde tot een analyse van de meest genoemde brandpunten, waardoor het moeilijk is om deze groep jongeren te helpen:

 • De fysieke leefomgeving waar deze jongeren in opgroeien zet hen vaak al op achterstand.
 • De groep is onvoldoende in beeld.
 • Het aanbodgerichte systeem heeft een aanzuigende werking.
 • Er is onduidelijkheid over wiens taak het is om deze jongeren te helpen en waar dat van betaald moet worden.
 • Jongeren van deze leeftijd willen autonomie en laten zich moeilijk helpen.

 

De 20 deelnemers bespraken deze brandpunten en hoe zij hun talenten en netwerk kunnen inzetten om deze groep jongeren te helpen. Lees de impressie van deze middag, inclusief onze analyse. 

Er kwamen al verschillende initiatieven uit voort, zoals het KookLab van Leontien en Ruud, een jongerendiner waar jongeren vanaf een jaar of 16 kunnen aanschuiven om met elkaar te koken en te praten over hoe zij proberen op eigen benen te staan. En de regelreksessie die Boukje met Yvonne organiseert, waarin zij verkennen welke regels met name in de weg zitten bij de ondersteuning van deze jongeren.

Geplaatst in 7Zebra’s in de praktijk, Inspirerende publicaties, Wat vindt 7Zebra's? | Een reactie plaatsen

Durven!

Column van Marte Kappert

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Pippi Langkous is één van 7Zebra’s superhelden. Zij blinkt uit in uitproberen, nieuwe wegen inslaan en durven doen wat je nog niet gewend bent. Pippi staat daarmee voor verandering en lef. Verandering van routines en samenspel tussen bewoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden. Zoals we die als Zebra’s steeds tegenkomen in onze opdrachten. Met een lef, dat onze kinderen heel gewoon vinden.

Met bewondering kijk ik deze dagen naar de organisatoren van Youth4Climate. Dila, Caya, Romy, Stijn, Damien en Pieter durven! Zij staan voor wat ze belangrijk vinden en nemen hun verantwoordelijkheid. Hun intrinsieke overtuiging bracht begin februari ruim 15.000 scholieren op de been. Ze vinden dat we in Nederland te weinig doen om de klimaatdoelstellingen te halen en roepen de regering op meer te dóen, in plaats van praten.

Foto: @youthforclimatenl op Instagram. Demonstratie Malieveld, Den Haag.

Het lef van Youth4Climate blijkt ook uit de durf om zichzelf te blijven, te weten wat je waard bent. Ze zijn zich bewust van weerstand en gemorrel aan hun positie. Van het minachtende commentaar op de hamburger die een aantal scholieren ging eten na afloop van de demonstratie. En van de milieuorganisaties die proberen de organisatoren voor hun eigen doelen te winnen. De organisatie vertrouwt op haar eigen visie, en wijkt hier niet van af.

Maar bovenal blijkt hun lef uit het feit dat de organisatoren zich niet gelijk conformeren. Na hun gesprek met de premier en minister gaven ze toe dat ze zich in eerste instantie wat hadden laten imponeren door die mannen in het torentje, en de camera’s die op hen waren gericht. Dat veranderde toen ze hun aantekeningen er nog eens op na lazen. Ze voelden zich eigenlijk helemaal niet serieus genomen: de regering neemt haar verantwoordelijkheid niet.

 • Het zélf doen, en niet anderen de kastanjes voor je uit het vuur laten halen.
 • Positie durven innemen, óók als dat weerstand of onzekerheid oproept.
 • Het anders dóen, en niet alleen praten over hoe het anders moet.
 • En je eigen koers steeds opnieuw weer uitzetten, ook als je even afgeleid was.

Doe en ervaar het zelf, zo noemen we dat in onze streepjescode: Zo breng je verandering teweeg!

Geplaatst in Wat vindt 7Zebra's? | Een reactie plaatsen

In gesprek met ouderen in Schiedam en Vlaardingen

Hoe is het om ouder te worden in Schiedam en Vlaardingen? Wat streven beide gemeenten na als het gaat om het welbevinden van hun oudere inwoners? Wat doen de gemeenten zelf en met andere partijen om te bevorderen dat oudere inwoners kunnen blijven meedoen in hun gemeenschap? Hoe pakt dit in de praktijk uit; wat gaat goed en wat zou er volgens ouderen en betrokkenen anders, of beter kunnen?

De rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen wil deze vragen beantwoord krijgen. Met als doel om de gemeenteraden inzicht te bieden in hoe het is om ouder te worden in Schiedam en Vlaardingen en hen handvatten te bieden voor hun kaderstellende rol bij het vaststellen van de nota’s Wmo/sociaal domein. Zebra’s is gevraagd dit onderzoek met en voor de rekenkamercommissie uit te voeren. Een belangrijk deel van het onderzoek zijn de gesprekken met ouderen en hun helpers over aspecten die er voor hen toe doen om zo lang mogelijk maatschappelijk te participeren en zelfredzaam te zijn. Zo trokken wij en een aantal reporters er onlangs een aantal dagen op uit om gesprekken te voeren bij de Soos, inloopbijeenkomsten van ouderen, vrijwilligers, verpleegkundigen, de Voedselbank en andere plekken. Met als gespreksinstrument de Cirkel van Welbevinden.

We hebben veel persoonlijke en indringende gesprekken gevoerd, en deze hebben diepe indruk op ons gemaakt. Door de verhalen van ouderen op te halen, zijn de grootste kansen en belangrijkste zorgen in beeld gekomen. In de komende Verdiepingssessies met betrokken organisaties en ervaringsdeskundigen gaan we onze analyse aanscherpen om te komen tot concrete verbeterpunten.

Meer weten? Neem contact op met Margot.

Geplaatst in 7Zebra’s in de praktijk | Een reactie plaatsen

Inspiratie in je brievenbus!

Auteur: Marleen (vliegende Zebra)

Overland reizen is voor Roderick en mij het ultieme ervaren: door met onze eigen camperbus de wereld te ontdekken kleuren wij ons beeld van de wereld. De ontmoetingen met mensen, andere culturen en onverwachte omstandigheden zorgen voor een warm en kleurrijk plaatje.  De inspirerende ervaringen delen wij via o.a. onze website en social media. Maar nu ook via een ouderwetse kaart per post!

Word jij blij van af en toe een echte kaart in je brievenbus? Wij starten onze fotokaarten abonnement weer. Iedere maand een kunstwerkje in je brievenbus, verzonden vanaf een postkantoortje ergens op deze wereld. Inclusief bijzondere postzegels. En het mooie is: je helpt ons om inspirerende verhalen te blijven delen van mensen die niet de gewone route in het leven kiezen. En ook: over de mooie plek die deze wereld daadwerkelijk is!

Wil je weten hoe je deze kaarten in jouw brievenbus kunt ontvangen? Kijk op: www.circumbendibus.org/join .

Geplaatst in Inspirerende publicaties, Uncategorized | Een reactie plaatsen

De Toekomst is NU – nieuwsbrief #3 2018

Morgen betekent voor 7Zebra’s vandaag: hoe ziet de situatie er straks uit als wensen werkelijkheid zijn geworden? En: wat is er Nu nodig voor die Toekomst? Iedere opdracht beginnen we met het einde voor ogen. Want weten waar je naartoe werkt geeft richting, focus en enthousiasme. 7Zebra’s helpt opdrachtgevers  bouwen aan de sociale toekomst, met speciale aandacht voor jongeren die het moelijk hebben. Dat doen we ook voor de fysieke toekomst, die sterk in beweging is door de omgevingswet. In deze nieuwsbrief vertellen wij je daar graag meer over!

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen