Burgerkracht

Meer ruimte en verantwoordelijkheid voor burgers en een beperkte (maar cruciale) rol voor de overheid. Dat is de toekomst van het sociaal werk in Nederland. Voor haar nieuwe Visie op Zorg en Welzijn liet de gemeente Assen zich inspireren door het onderzoekessay ‘Burgerkracht’, dat Nico de Boer en Jos van der Lans voor de RMO schreven.

Al jaren wordt geroepen dat we uit moeten gaan van de eigen kracht van burgers, vanuit hun vraag en behoefte moeten werken en als professionals alleen moeten ondersteunen en faciliteren. Maar de praktijk vraagt om bewijzen van inspanningen voor prestaties en overzichten van aanbod voor burgers. Dat moet radicaal veranderen volgens de auteurs.

In essentie zeggen ze dat de overheid alleen nog een dienstverlenende rol heeft als het gaat om de zeer kwetsbare burgers. Voor hen moet de ketenzorg goed geregeld zijn. Voor alle anderen geldt dat de samenleving zelf aan zet is en dat de overheid hier slechts dienstbaar aan is in faciliterende zin.

In Assen hebben ze deze visie als uitgangspunt genomen en zowel bewoners als professionals kunnen zich hier goed in vinden. Samen verkennen ze de stappen die gezet moeten worden om echt van aanbod- naar vraagsturing te gaan, om informele en formele steunstructuren aan elkaar te koppelen en de zelfredzaamheid van burgers te vergroten.

Interessante lectuur voor iedereen die werk wil maken van de cultuurverandering die in het sociaal werk nodig is.


Burgerkracht

Dit bericht is geplaatst in Inspirerende publicaties met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *