Durven!

Column van Marte Kappert

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Pippi Langkous is één van 7Zebra’s superhelden. Zij blinkt uit in uitproberen, nieuwe wegen inslaan en durven doen wat je nog niet gewend bent. Pippi staat daarmee voor verandering en lef. Verandering van routines en samenspel tussen bewoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden. Zoals we die als Zebra’s steeds tegenkomen in onze opdrachten. Met een lef, dat onze kinderen heel gewoon vinden.

Met bewondering kijk ik deze dagen naar de organisatoren van Youth4Climate. Dila, Caya, Romy, Stijn, Damien en Pieter durven! Zij staan voor wat ze belangrijk vinden en nemen hun verantwoordelijkheid. Hun intrinsieke overtuiging bracht begin februari ruim 15.000 scholieren op de been. Ze vinden dat we in Nederland te weinig doen om de klimaatdoelstellingen te halen en roepen de regering op meer te dóen, in plaats van praten.

Foto: @youthforclimatenl op Instagram. Demonstratie Malieveld, Den Haag.

Het lef van Youth4Climate blijkt ook uit de durf om zichzelf te blijven, te weten wat je waard bent. Ze zijn zich bewust van weerstand en gemorrel aan hun positie. Van het minachtende commentaar op de hamburger die een aantal scholieren ging eten na afloop van de demonstratie. En van de milieuorganisaties die proberen de organisatoren voor hun eigen doelen te winnen. De organisatie vertrouwt op haar eigen visie, en wijkt hier niet van af.

Maar bovenal blijkt hun lef uit het feit dat de organisatoren zich niet gelijk conformeren. Na hun gesprek met de premier en minister gaven ze toe dat ze zich in eerste instantie wat hadden laten imponeren door die mannen in het torentje, en de camera’s die op hen waren gericht. Dat veranderde toen ze hun aantekeningen er nog eens op na lazen. Ze voelden zich eigenlijk helemaal niet serieus genomen: de regering neemt haar verantwoordelijkheid niet.

  • Het zélf doen, en niet anderen de kastanjes voor je uit het vuur laten halen.
  • Positie durven innemen, óók als dat weerstand of onzekerheid oproept.
  • Het anders dóen, en niet alleen praten over hoe het anders moet.
  • En je eigen koers steeds opnieuw weer uitzetten, ook als je even afgeleid was.

Doe en ervaar het zelf, zo noemen we dat in onze streepjescode: Zo breng je verandering teweeg!

Dit bericht is geplaatst in Wat vindt 7Zebra's?. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *