En dan loop je bij je buren binnen en dan…

Gewoon aanbellen’ Dat is wat ik de laatste tijd steeds vaker durf. Ter voorbereiding op ons Zebra-feest op 7 november stapte ik binnen bij de buren van ons Zebra-kantoor aan de Grebbeberglaan in Utrecht. Het enorme gebouw van zorginstelling Bijnkershoek zien we elke dag, maar we kennen geen enkele bewoner. Met dat besef stapte ik vrolijk binnen en vroeg ik om samen iets te gaan organiseren. De mevrouw achter de balie reageert direct heel spontaan: “Oh wat leuk jullie zijn onze buren. Je moet bij de meiden van Welzijn zijn, loop maar even door, linksaf de hoek om, misschien zijn ze er wel.” Ik klop nog wat beschroomd aan, met een suffig A4tje in de hand. En nog voordat ik was uitverteld over het buren-idee, werden de roosters bekeken en waren de meiden van Welzijn hun diensten aan het ruilen. Want dit wilden ze écht allebei meemaken!

Waar we ook gewoon aanbellen is met Natuurmonumenten, waarmee we een safari organiseren in de Urban Jungle rondom het Dommeldal in Eindhoven, Waalre en Valkenwaard. Op zoek naar the-big-five. De vijf type bewoners die het landschap op een verschillende manier beleven en waarderen. Op safari, vanuit de overtuiging dat je mensen op een vriendelijke manier altijd een vraag mag stellen. Waarom niet? Op de markt, op een bankje in het park, in de kantine van de tennisvereniging. Gewoon vragen.

Maar waarom schrijf ik dan over durven? Ik ervaar elke dag waarderende reacties op het aanbellen dat we met de Zebra’s doen. Welke drempel, welke angst ligt eronder verscholen? Angst voor afwijzing, ongeïnteresseerdheid, boosheid? Eigenlijk is dat helemaal niet interessant! Want je ervaart volop vrolijkheid en waardering wanner je gewoon aanbelt. Wie plezier doet, ook plezier ontmoet. Mag die in de nieuwe Van Dale?

Anita van de Looij, ontwerper van rake ontmoetingen

Dit bericht is geplaatst in 7Zebra’s in de praktijk, Wat vindt 7Zebra's?. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *