Hoe halen partijen het beste in elkaar naar boven?

“‘Hoe halen partijen het beste in elkaar naar boven?’ Dat is eigenlijk de vraag die de laatste tijd centraal staat in mijn projecten. Als onderzoeker was ik samen met zebra Jessica op zoek naar het antwoord op die vraag in Schiedam, waar we de rekenkamercommissie ondersteunde bij een onderzoek naar het culturele samenspel (zie hier ons beeldende eindrapport). En als tijdelijke cultuurambtenaar bij de gemeente Zutphen was ik het zelf op zoek naar de juiste toon en inhoud voor de samenwerking en prestatieafspraken met de lokale culturele instellingen. Om te zorgen dat instellingen en gemeente het beste in elkaar naar boven halen voor een bruisend cultureel klimaat in de stad.

Ik vind het een mooie en betekenisvolle vraag, die verder gaat dan de vraag hoe de samenwerking of het proces goed verloopt. Het legt de verbinding met wat je beoogt. Het zorgt dat je bespreekbaar maakt of het proces en de samenwerking wel ten dienste staan van het resultaat dat je met elkaar voor ogen staat. En of alle partijen vanuit hun eigen rol en identiteit, het beste tot hun recht komen en hier optimaal aan kunnen bijdragen.

En sinds die vraag zo aan de oppervlakte is in mijn dagelijks leven, kom ik er achter dat ie toepasbaar is voor ongeveer alles. Zo ook voor het samenspel binnen de zebrakudde.  Hoe zorgen we er met zijn zevenen voor dat we het beste in elkaar naar boven halen, dat iedereen doet wat zij het beste kan en leukt vindt? Dat dit steeds beter lukt omdat we elkaar steeds beter leren kennen, dat vind ik wel heel mooi.”

zebra Margot Gerritsen

Dit bericht is geplaatst in Inspirerende publicaties, Wat vindt 7Zebra's?. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *