18-03-2021 – Even iets anders, elkaar raken. Bijvoorbeeld door een pakketje in de brievenbus. En dan vind je daar opeens een legopoppetje. Wat brengt dat teweeg?

Het lijkt wel of de agenda’s van onze opdrachtgevers voller zijn dan ooit. We gaan met z’n allen van overleg naar overleg. En dat allemaal online, vanachter je computer. Hoe brengen we toch energie in het proces? Hoe maken we het leuk? Eén van de dingen die we recent hebben toegepast is het brievenbuspakketje. Even écht iets in handen. Dat doet wat met het proces!

Met de Groningse Provinciale Staten voerden we een gesprek over participatie en de Omgevingsvisie. Als voorbereiding op onze online ontmoeting, ontvingen alle Statenleden een verrassing in hun brievenbus. Een prikkelend pakketje met daarin als gespreksmateriaal een legopoppetje en attributen. De vraag die werd gesteld was: hoe vullen we als Staten onze rol in bij de Omgevingsvisie? Met het pakketje konden zij daar letterlijk aan bouwen. Dat maakte hen nieuwsgierig om écht in gesprek te gaan.

Bij Waterschap De Dommel start een team van aanpakkers met het praktisch maken van de visie op participatie. Ondanks de signalen dat iedereen erg vol zit, weet men 12 collega’s te enthousiasmeren om mee te doen. Om hen met frisse zin aan het proces te laten deelnemen, ontvingen zij ook een pakketje in hun brievenbus. De teamleden werden uitgenodigd om hun positie ten opzichte van hun omgeving te verbeelden door een foto te maken van hun poppetje in de context. Dat leidde tot hele creatieve plaatjes! En vormde de basis om elkaar te leren kennen en voor een vliegende start van het participatieteam.

Site by Alsjeblaft!