18-03-2021 – Om mensen in allerlei opzichten ‘mee te krijgen’ – gemotiveerd, daadkrachtig, geïnspireerd – helpt het als processen behapbaar zijn, ‘te doen’. Door kleine stappen te zetten geven we houvast, helpen we hen over de streep. We sluiten een ontmoeting steeds vaker af met een to-do lijst. En geven huiswerk mee. Dat kan verrassend leuk zijn!

“Toen ik er voor het eerst naar vroeg, heb ik er een grapje van gemaakt: dit is jullie huiswerk!”, vertelt Anita lachend. Voor het kernteam bleek het lastig om de tijd te vinden om ergens op te reageren. Het stellen van de open vraag om bijvoorbeeld mee te kijken met een document, lijkt in deze tijd niet te werken. Er is extra behoefte om heel concreet te worden. “Ik stel steeds één of twee hele concrete vragen, zoals: zijn jullie akkoord met deze tekstpassage? Lever jouw bijdrage in de vorm van een tekst van 15 seconden!” En dat werkt: het huiswerk is nu vaste prik geworden. Steeds één dag voor de volgende bijeenkomst stroomt Anita’s mailbox vol. Een greep uit de reacties:

“Bij deze mijn huiswerk voor morgen!”, “Ik ben er morgen helaas niet bij, maar heb wel netjes mijn huiswerk gemaakt”, “Ik werk vrolijk voort aan het huiswerk!”

Maar waarom werkt dat (juist nú) zo goed, dat huiswerk? Anita haar zoon Loek weet dat met zijn 16 jaar vlijmscherp te duiden. “Het voelt super kinderachtig, dat huiswerk. Je zou verwachten dat mensen van 35+ wel weten hoe ze moeten werken! Maar dat gaat nu anders… mensen hebben niet de ruimte om de verantwoordelijkheid te pakken. Door het huiswerk maak je het heel taakgericht: dat geeft voldoening!”

Site by Alsjeblaft!