15-06-2021 – Je kent vast Factor C: de standaard voor omgevingsgerichte en opgavegerichte communicatie in overheidsland. Zou het niet handig zijn om ook zo’n leidraad te hebben voor participatie? Voor Democratie in Actie ontwikkelden we Factor P.

Als ambtenaar bij een gemeente, provincie of waterschap krijg je te maken met participatie. Wil je er gestructureerd en strategisch mee aan de slag? Met ‘Factor P’ leer je het proces (beter) te ontwerpen en participatiekennis in je organisatie te borgen.

Factor P is opgezet als een ‘vakgarage’, waarin je met collega’s en anderen aan de hand van praktisch gereedschap zelf aan de slag kunt. Het bevat een leidraad om te komen tot een doordachte participatieaanpak en handvatten om elkaar te helpen met vragen die je tegenkomt in het werken aan participatie.

In het materiaal hebben we onze kennis en ervaring gecombineerd met die van de ervaringsdeskundigen uit de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag én Groningen.

Het materiaal is hieronder te downloaden als kant en klare werkbladen, maar is ook beschikbaar als opensource product. Doe er gelijk je voordeel mee, en laat het Marte weten als je hulp nodig hebt of het opensource materiaal wilt gebruiken.

Leidraad Factor P(articipatie) (pdf)
Werkblad Participatiegarage bouwen (pdf)

Site by Alsjeblaft!